Welcome, Commercial Drone Pilots!
Join our growing community today!
Sign up

XT Gimbal shake when flying mapping Mission

TreeLineView

Well-Known Member
DSAR Member
Joined
Jan 5, 2018
Messages
253
Reaction score
177
Location
Southeastern Massachusetts
I have been experiencing an issue with my brand new XT 640 x 512 13mm 30Htz sensor. Mounted to an M200 V1 which is also brand new. When flying any mapping missing in Pilot Mission planner capturing tiffs, I get a jerking gimbal shake almost every time the camera fires for an image. See short video in link. If I fly in manual mode, I can capture images and video without any issue. M200, XT Sensor and adapter ring all on latest firmware. If I remove the ring adapter and XT, and fly the same mission with an X4S lens I don't seen any issues. Images are captured as they should be. Alternatively, If I use an IOS device and another 3rd party mission software, (DroneDeploy), I see the same results. Jerking with the XT sensor every time it fires the image command sequence. Well almost every time.

The XT just came back from 2 months at DJI/Flir for this issue. They said they fixed the issue, but don't have a clear understanding of exactly what they did. Obviously not! Two questions; has anyone else experienced this and can someone validate my custom settings for the sensor in the Pilot Mission planner. There is no option for and XT sensor in the mission planner for sensor/lens type. I manually put in these settings from spec page on Flir site.

Video of Shaking Gimbal:

IMG_0699.jpg
 

Rubicon

New Member
Joined
Jan 10, 2020
Messages
2
Reaction score
0
Age
26
I have literally been dealing with this issue for the past 3 months with my customers drones. I have sent it off to DJI for further testing, but I have not received word from them. I am curious as to what could be the issue is. I am thinking it could be due some software incompatibility, and you need to use an adapter as well??? If you do send it, send them everything, so they can experience exactly what you are observing.
 

TreeLineView

Well-Known Member
DSAR Member
Joined
Jan 5, 2018
Messages
253
Reaction score
177
Location
Southeastern Massachusetts
I have literally been dealing with this issue for the past 3 months with my customers drones. I have sent it off to DJI for further testing, but I have not received word from them. I am curious as to what could be the issue is. I am thinking it could be due some software incompatibility, and you need to use an adapter as well??? If you do send it, send them everything, so they can experience exactly what you are observing.
So it is only happening when attempting to map using Mission Planner or other mapping Client like DroneDeploy? If so, are you using the same settings that I am for the custom lens setup in those apps see screenshot.

Sensor Specs for: Zenmuse XT v2 640x512 13mm 30 Htz

settings.jpg
 

TreeLineView

Well-Known Member
DSAR Member
Joined
Jan 5, 2018
Messages
253
Reaction score
177
Location
Southeastern Massachusetts
I have literally been dealing with this issue for the past 3 months with my customers drones. I have sent it off to DJI for further testing, but I have not received word from them. I am curious as to what could be the issue is. I am thinking it could be due some software incompatibility, and you need to use an adapter as well??? If you do send it, send them everything, so they can experience exactly what you are observing.
Just an update. I sent back my XT Sensor and ring adapter last week. After working with them for past two months and already sending it back once, this time they said, we don't need the drone.....Sounds like they have identified the issues and probably multiple customers like you and I are impacted. just got an email that the issue is related to XT gimbal firmware. They are applying a pre-release today and testing, but they are quite certain that will fix it. I asked when the firmware would be GA and they said at a later date not yet determined. So sounds like they have a "patch" for the specific issue that they are applying and will roll it into another full GA release at a later time
 

woody45

New Member
Joined
Jan 8, 2021
Messages
3
Reaction score
1
Age
49
I had the same problem today. It was very frustrating considering the XT worked great when I tried it outside of the mapping app (Pix4d). Has there been any updates to this?
 

TreeLineView

Well-Known Member
DSAR Member
Joined
Jan 5, 2018
Messages
253
Reaction score
177
Location
Southeastern Massachusetts
I had the same problem today. It was very frustrating considering the XT worked great when I tried it outside of the mapping app (Pix4d). Has there been any updates to this?

My issue was related to firmware that they had no fix as of last May. I would try another mapping app, any like DroneDeploy or any other to rule out Pix4d. Then confirm that you are using the latest Firmware versions of the sensor. You didn't say if the XT was V1 or V2. If you are using a ring adapter on M200 series or native connection on I2 drones
 

woody45

New Member
Joined
Jan 8, 2021
Messages
3
Reaction score
1
Age
49
My issue was related to firmware that they had no fix as of last May. I would try another mapping app, any like DroneDeploy or any other to rule out Pix4d. Then confirm that you are using the latest Firmware versions of the sensor. You didn't say if the XT was V1 or V2. If you are using a ring adapter on M200 series or native connection on I2 drones
I believe the XT is a ver.2. I was using a ring adapter on a 210rtk. Outside of the mapping mission the gimbal was rock solid. I’ve created a “custom” camera profile so I can try the mission in the pilot app but haven’t had a chance to fly it yet. I haven’t tried any other mapping app yet. We also have a matrice 300 so I might just use that instead. Thanks for your feedback!
 

TreeLineView

Well-Known Member
DSAR Member
Joined
Jan 5, 2018
Messages
253
Reaction score
177
Location
Southeastern Massachusetts
I believe the XT is a ver.2. I was using a ring adapter on a 210rtk. Outside of the mapping mission the gimbal was rock solid. I’ve created a “custom” camera profile so I can try the mission in the pilot app but haven’t had a chance to fly it yet. I haven’t tried any other mapping app yet. We also have a matrice 300 so I might just use that instead. Thanks for your feedback!
Is the sensor a 336 or 640? I would give one shot at firmware. Don't forget that the ring adapter requires firmware as well. Something I didn't know. You have to hook it up to the DJI Assistant 2 software on a PC to see the version and apply new versions of ring adapter software

I only fly mapping missions with the DJI Pilot app on my Crystal Sky. Rock solid after the sensor firmware issue was resolve. PS It was resolved by DJI replacing the Sensor after 6 months of back and forth. sensor was brand new and arrived to me with issue
 

woody45

New Member
Joined
Jan 8, 2021
Messages
3
Reaction score
1
Age
49
The sensor is the 640. I didn’t know the ring had firmware either, thanks for the info on that! I’m looking forward to trying it with the pilot app. Fingers crossed that it gets me the results I need!
 
  • Like
Reactions: TreeLineView

New Threads

Members online

Forum statistics

Threads
3,158
Messages
29,883
Members
4,538
Latest member
Timeonli